De zomer komt eraan…heerlijk! De voordelen van de zon
Wie houdt nou niet van de zon? Heerlijk een terrasje pakken, de natuur in of en dagje op het strand. Lekker zwemmen, liggen, lezen. U voelt vast al een maar aankomen…. En die komt ook. Maar eerst de voordelen op een rijtje. Vitamine D Onder invloed van UV-straling wordt op de huid vitamine D aangemaakt. Deze supervitamine is belangrijk bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. De zon werkt dus ontstekingsremmend. En het is goed voor de spieren. Verder is vitamine D nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Voor de groei en…
10 tips voor een optimale werking van zonnebrandcrème
Een goede zonnebrandcrème beschermt uw huid zowel tegen huidveroudering, als tegen verbranding. 10 tips voor een optimale bescherming van uw huid tegen de zon. Tip 1 Smeer u zelf minstens 20 minuten voordat u de zon in gaat in. Wacht niet tot u op het strand of het terras of tennisbaan bent met het aanbrengen van de zonnebrandcrème. Voor een optimale werking moet de crème eerst goed intrekken. Bovendien bent u dan misschien al een beetje bezweet waardoor de dekking niet optimaal is. Tip 2 Breng om de twee uur opnieuw zonnebrandcrème aan zolang u buiten bent. Tip 3 Als u gezwommen…
Feiten en fabels over zonnebrandcrème
Er zijn allerlei feiten en fabels over zonnebrandcrème in omloop. Wij hebben er een paar op een rij gezet. Feit? Of fabel? “Op een bewolkte dag hoef ik mij niet in te smeren” Ultraviolette (UV-)zonnestralen verdelen we onder in UVA en UVB. De UVA-stralen zorgen voor een bruine kleurtje. Van deze stralen verbrand je niet. Maar, ze zijn wèl schadelijk. Ze dringen diep door in de huid en beschadigen de huid. Deze stralen zorgen dus voor rimpels en ouderdomsvlekken, maar kunnen ook huidkanker veroorzaken. Deze UVA stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering. Dat onze huid verbrandt komt door UVB-stralen. De wolken houden een deel van de…
Zon en het gebruik van medicijnen
Er zijn veel medicijnen die de huid extra gevoelig voor de zon kunnen maken. Als u medicijnen gebruikt, moet u hiermee rekening houden. In deze blog gaan we hier op in. Houdt u er rekening mee dat deze blog geschreven is om u hierop attent te maken. Lees de bijsluiter als u medicijnen gebruikt om te kijken of u extra op moet letten met de blootstelling aan zonlicht. Of bespreek het met uw arts of apotheek. Fotosensibiliteit Er zijn veel medicijnen die uw huid gevoeliger kunnen maken voor de werking van de zon. Deze zongevoeligheid wordt fotosensibiliteit genoemd. Er zijn twee…
Wat u moet weten over zonnebrandcrème
In deze blog worden de belangrijkste feiten over zonnebrandcrème op een rij gezet, zodat u uw huid beter kunt beschermen tegen huidveroudering en schade. UV-stralen De stralen die verantwoordelijk zijn voor huidbeschadiging heten UV-stralen. ‘UV’ staat voor ultraviolet. Er zijn twee soorten stralen: UVA stralen en UVB stralen. UVA stralen De UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor ‘photoaging’, de huidveroudering. Als gevolg van UVA stralen wordt de opperhuid dunner, ze creëren pigmentvlekken, breken collageen af (lees: nieuwe rimpels), verstoren het DNA-herstel en verzwakken de huid immuniteit. Hierdoor ontstaat ook het risico op huidkanker. UVB stralen Als gevolg van UVB ontstaat erytheem en verbrandt de…