Wat u moet weten over zonnebrandcrème
In deze blog worden de belangrijkste feiten over zonnebrandcrème op een rij gezet, zodat u uw huid beter kunt beschermen tegen huidveroudering en schade.
UV-stralen
De stralen die verantwoordelijk zijn voor huidbeschadiging heten UV-stralen. ‘UV’ staat voor ultraviolet. Er zijn twee soorten stralen: UVA stralen en UVB stralen.
UVA stralen
De UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor ‘photoaging’, de huidveroudering. Als gevolg van UVA stralen wordt de opperhuid dunner, ze creëren pigmentvlekken, breken collageen af (lees: nieuwe rimpels), verstoren het DNA-herstel en verzwakken de huid immuniteit. Hierdoor ontstaat ook het risico op huidkanker.
UVB stralen
Als gevolg van UVB ontstaat erytheem en verbrandt de huid. ‘Erytheem’ is de medische term voor een rode kleurverandering van de huid, ontstaan als gevolg van vaatverwijdering. Als gevolg van blootstelling aan UVB stralen ontstaat een verhoogd risico op huidkanker.
SPF
Het SPF-nummer geeft het niveau van bescherming tegen UVB stralen aan. Hoe hoger het SPF-nummer, hoe beter uw huid beschermd wordt tegen schadelijk UV-licht. Geen enkel zonnebrandcrème blokkeert 100% van de UV stralen. ‘SPF’is een universele term: het geldt niet alleen voor Europa maar ook voor de Verenigde Staten en de rest van de wereld.
Breed spectrum
Als u ook bescherming wil (en dat wilt u) tegen de schadelijke UVA stralen, dan moet u er op letten dat de term “breed spectrum” vermeld staat op het zonnebrandcrèmelabel. Deze term geeft aan dat het product ook effectieve bescherming biedt tegen UVA-stralen. De breed-spectrum eigenschappen van een zonnebrandmiddel worden in Europa aangeduid door “UV” dat in een cirkel op het etiket staat, naast een aantal sterren voor het SPF-nummer.
Waterproof of waterresistent
Geen enkel product is volledig waterproof, in die zin dat het de hele dag de huid beschermt zonder dat u opnieuw hoeft te smeren. ‘Waterproof’ wil zeggen dat de SPF die op de verpakking staat nog steeds gehaald wordt als er 40 minuten wordt gezwommen. Het betekent dus niet dat u maar één keer hoeft te smeren als u bij het zwembad ligt en af en toe in het zwembad duikt. En vergeet niet: als u zich na het zwemmen afdroogt, veegt u de zonnebrandcrème weg.
Meer weten? Zie onze blog: ‘Wat is de beste zonnebrandcrème om uw huid te beschermen’
Comments