Feiten en fabels over zonnebrandcrème
Er zijn allerlei feiten en fabels over zonnebrandcrème in omloop. Wij hebben er een paar op een rij gezet. Feit? Of fabel?
“Op een bewolkte dag hoef ik mij niet in te smeren”
Ultraviolette (UV-)zonnestralen verdelen we onder in UVA en UVB. De UVA-stralen zorgen voor een bruine kleurtje. Van deze stralen verbrand je niet. Maar, ze zijn wèl schadelijk. Ze dringen diep door in de huid en beschadigen de huid. Deze stralen zorgen dus voor rimpels en ouderdomsvlekken, maar kunnen ook huidkanker veroorzaken. Deze UVA stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering. Dat onze huid verbrandt komt door UVB-stralen. De wolken houden een deel van de UVB stralen tegen, maar niet de UVA stralen die zorgen voor huidveroudering. Smeren dus! Ook op een bewolkte dag.
Feit
Fabel
“Ik moet mij ook insmeren als ik achter glas zit waar de zon doorheen gaat.”
Als zelfs de wolken de schadelijke UVA stralen niet tegen kunnen houden, kan glas dat ook niet. Het is dus belangrijk om u in te smeren als u bijvoorbeeld op kantoor werkt en u bij een raam zit, of als u met de auto op pad gaat.
Feit
Fabel
“Ik hoef mij niet in te smeren op een zonnige dag als ik kleren aan heb”
Kleren beschermen uw huid. Dat is en feit. Maar normale kleren hebben een beschermingsfactor (tegen UVB stralen) van ongeveer SPF 7. Het is dus aan te raden om op een zonnige dag ook nog in te smeren onder uw kleren. Maak er in de zomer een gewoonte van u ’s ochtends na het douchen in te smeren met een zonnebrandcrème en u pas aan te kleden nadat de crème is ingetrokken.
Feit
Fabel
“Sprayen is goed, smeren is beter”
Een spray met zonnebrandcrème is super handig. Zeker als u op pad gaat en geen vette handen wil hebben. Op zich maakt het niet uit of u sprayt of smeert. Het gevaar is alleen dat u sommige stukjes huid overslaat. Bovendien is de laag die u op uw huid sprayt meestal dunner dan als u smeert. Kortom: als u één product moet kiezen, kies dan een product die u moet smeren. Of: neem het beste van twee werelden: ’s Ochtends smeert u uzelf helemaal in. En stop een spray in de tas voor onderweg.
Feit
Fabel
“Als ik niet op het heetst van de dag in de zon ga, hoef ik mij niet in te smeren”
De kans om te verbranden is groter als de zon recht boven de aarde staat ( van ongeveer 12.00 uur – 15.00 uur). Maar zonnen is op elk uur van de dag niet veilig. Hoewel de UVB-stralen, die voor verbranding van de huid zorgen en sommige vormen van huidkanker veroorzaken, halverwege de dag het hoogst zijn, dragen de UVA-stralen de hele dag lang bij aan veroudering en een aantal huidkankers. De ergste zonnebrand ziet men vaak op bewolkte dagen. Wolken blokkeren de infrarode stralen, zodat u de warmte niet voelt, maar ze blokkeren slechts 20 procent van de UV-stralen, zodat u nog steeds kunt verbranden.
Feit
Fabel
“Ik ben allergisch voor alle zonnebrandmiddelen.”
Terwijl veel mensen niet houden van de plakkerige textuur of de irritatie die zonnebrandcrème soms kan veroorzaken, is een echte allergische reactie zeldzaam. Als u een gevoelige huid hebt, gebruik dan een zonnebrandcrème die titaandioxide of zinkoxide bevat om de stralen te blokkeren maar milder is voor de huid. Dit zijn minerale zonnebrnadcrèmes die niet in de huid trekken. Probeer een nieuw product altijd eerst uit op een klein plekje uit voordat u het overal aanbrengt.
Feit
Fabel
“Ik verbrand niet, dus ik kan een zonnebrandcrème met een lage SPF gebruiken.”
Als u alleen probeert om zonnebrand te voorkomen, zou deze stelling kloppen. Maar bescherming tegen zonnebrand is niet de enige reden om zonnebrandcrème te gebruiken. De huid wordt door de UVA stralen beschadigd, ongeacht of u verbrandt, of niet. Verbranding van de huid is een onmiddellijke reactie van de huid op het gevaar van de zon. De schade die de zon veroorzaakt, vindt gedurende uw gehele leven plaats.
Feit
Fabel
Comments